Pimeä tie

lauantai 25. heinäkuuta 2015

Studiopäiväkirja, päivä 5 - synahäröilyä

Se hetki kun Ilkka soitti kerran väärin. 
Synien toinen päivä. Itse en päässyt paikalle, joten Kuikka ja Ilkka jatkoivat huuruista menoaan Janne Kalewin kanssa. Mukaan pääsin kuitenkin somessa, kun bändikeskusteluun tuli hajanaisia videoita, joista välittyi erittäin tsykedeelinen meininki. Hyvin mielenkiintoista.

Päivän jälkeen keskustelu jatkui viestiketjussa Kuikan ja tuottajamme Marttilan kera:

10.7.

Kuikka: Synia alkaa olla. Miten Heikki haluaa ne? Ehkä kantsii mennä Jannen huoneeseen kattoo ja hakee.. Siellä on aika karsiminen ja editointi ja valikoiminen eessä.

Marttila: Silleen ois paras että ne ois valikoitu ja karsittu valmiiksi ja sitten mulle vaan stereoraitoinan ne.

K: :) Katsotaan miten onnistuu. Eihän me maltettu pitää näppejä erossa niistä laitteista. Joten toinen kanava on puhdas linja ja toiseen tuli kaiku ym. laitteet. Mut edit/valikointi/leikka valmiiksi?

M: Siis monoraitoja?

K: Vissiinki, en oo ihan varma.

M: En mie muuta kuin stereoraitoja toivonut. Ihan hyvä on että kaikki efektijutut sun muut on mukana.

K: Tuota tuota. Eiks ne stereona tuu lopulta ulos, jos editoidaan ne ja katsotaan sen puhtaan ja efektiraitojen suhteet soundin kannalta hyväksi. Sitten siirretään kaikki kahdelle raidalle ja bouncataan ulos wavina? Tämä tietenkin myös raffiraidoille. Otettiin siis pohjasoinnut kahdelle raidalle ja riffi/teemaraidat kahdelle ja joissain oli vielä noidenkin lisäksi jotain. Kaikki on siis otettu kahdelle raidalle talteen. Eli sisään tuli L ja R kuitenkin niitä vaan nyt sotkettais soundia ajatellen mix down niistä.

M: Eli stereona äänititte siis.



K: Kaks piuhaa lähti synasta toinen eri reittiä vaa ku toinen ja cubaseen tuli kaksi raitaa talteen. Samaan aikaan.



M: Jaajaa, eli ei ehkä sittenkään stereo :) Tässä tapauksessa ne molemmat raidat erillisinä, ei yhteenlaitettuna. Teillä siis oli mahdollisuus stereoon, mutta sitten kuitenkin jätitte sen option käyttämättä :)
 Ei haittaa oikeasti, voi olla ihan hyvä juttu että ne on monoraitoja. Niinhän ne Eläimelläkin oli pääosin.



K: Ok. Tehäänkö editit? Janne kysyi myös sitä että ku siellä lisäraitoja riffien kanssa, mitkä ei ala alusta, nii mitenkä haluisit niitä? Koko piisin pitusena raitana vai riittäkö se lyhyt pätkä. Pähkäiltiin et jos ois kaks vahvaria ja toiseen hurjat efektit ja toinen kuiva ja sit niitä sekottaa sopivasti nii avot. Vähä niiku steroskitta...mut tajuttiinhan myö ettei se nii mene.



M: Alusta alkaen kaikki raidat. Tyhjiä loppuja ei tarvii, mutta alussa olevat tyhjät tarvii. Tuolleen ei välttämättä tule kovinkaan stereota, riippuu minkälaisia ne efektit on. Mulla on ihan hyvät "stereoittamisvälineet" jos sellaista tarvii. Kunhan saan ne raidat erillisinä, niin kaikki ok.



K: Tota, eiks se mee nii että siinä bouncausvaiheessa laittaa vaa sen että alusta asti? Janne ei ollu ihan varma. Efektit on analogikaikuja ja säksätyksiä sekä phaseria. No katotaan. Samat vehkeet ku eläimellä ja sama ukko, mitä voi oottaa? Saa erillisinä. Mut se että ruvetaaks Jannen kaa korjaa ja editoimaan?



M: Mikä softa?



K: Cubase. Vaa otetaaks kaikki vaa nyt ulos ja hoidetaan edit ja korjaus myöhemmin.



M: Siinä on jossain joku tyyliin export audio tracks, käyttäkää sitä, niin ei tarvii bouncata. Eikä näin tarvii mennä masterin läpi.


K: (peukku)



M: Eikös ne efektit oo niissä raidoissa mukana, eli ei oo mitään plugareita?



K: Toisessa raidassa on ja toinen on linja synasta. Ei oo mitää plugareita, lennosta väännetty.



M: Joo, sitte export tracks, eli ei mitään bouncailuja. Ja nimetkää ne raidat hyvin. Toivon suuresti että nää on 24 bittisiä. :)



K: Mut miten ton leikkaushomman kanssa? Ruvetaaks vääntää nyt ennen exporttausta? Eiks noissa pohjissakin ollut vielä jotain edit hommaa?



M: On editiä paljonkin tiedossa. En vaan tiedä yhtään minkälaisessa kunnossa ne synaraidat on :). Minkälaisista raitamääristä on kyse?



K: No siellä on pientä timeongelmaa ja sit on vääriä ääniä mitä pitäis leikata eri kohdista. Sit on semmosta jotta on menny väärin ja ollaan jatkettu toiselle raidalle siitä kohdin, eli yhdistämistä. Sit on vaa kaman pois ottamista, otettiin reilusti talteen. Eli pitäs päättää/valikoida mitä käytetään ja mihin kohti. Tää on toisaalta aika hyvin mielessä mut mielipiteet on tervetulleita. Raitoja on paljon koska puhdas+efektoitu, mut yhtäaikaahan noi editit pitää tehä ku soitto on sama. Kaikissa on pohjasointuraita x2 ja vähintään yks riffiraita x2 ja yleensä vielä joku soitettu jutturaita x2. Pitäskö käydä siellä Jannen tykö pyörähtämässä ja sanot sit? Hommiahan voi jatkaa vaikka noi synat ei heti siulla oiskaan

.

M: Joo, tehdään niin. Esim. maanantaina?



K: Kysyn. Ma aamupäivä? Sie varmaan 10min tiiät kuinka toimia.



M: Joo aamupäivä sopii.



K: Ma klo 10 jos ei muuta kuulu

.

M: Tai sitten vaan kaikki raidat tänne ja kattelen niitä maanantaina.



K: Kummin haluut?



M: Lopputulos on varmaan enivei se että kaikki raidat tänne, joten lopulta varmaan ihan sama tehdä niin

K: Ok. Se exporttaa kaiken mitä tuli ja juodaan kaffet Rokin jälkeen ja katotaan mikä on käyttistä ja mikä ei.



M: Jeahh!


13.7.

M: Oiskos niitä syntsinraitoja saatavilla?

K: :) Vein Jannelle tikun perjantaina illalla. Kysyin eilen, niin sillä oli saunareissu venähtänyt ja vissiin tikkukin oli hävinnyt. Tänään exporttailee ne ja ilmoittaa löytykö tikku. Eli toivottavasti tänään voidaan ne toimittaa. Ilmoitan kun se soittaa.


15.7.

K: Saitko Heikki yhteyden Janneen?

M: Janne yritti eilen soitella. mutta oli äänettömällä mulla koska olin levykaupalla töissä. Unohdin sitten soittaa sille takas.

K: Se niitä raitoja pohtii. Oli exportannu jonkusen ja halus että katotte toimiiko enne kun exporttaa loput. Mennee kuulemma tunteja elämästä hukkaan jos ei toimikkaan :)

M: Ei niillä niin kiire nyt ole, ens viikolla kerkeen niitä vasta tsekkailemaan. Sanokaa Jannelle että tekee jostain biisistä raidat ja laittaa jonnekkin ladattavaksi, mie tsekkaan ne sitten kun kerkeen.

K: (peukku)


25.7.

Janne Turussa. Tulee elokuussa takaisin. Kyllä ne sieltä vielä joku päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti